tisdag 9 februari 2010

Boulespelare gillar Basker

I Grebbestad finns det en bouleförening som heter De Bruna Baskrarna Boulesällskap och har 85 medlemmar.
Det är klart att boulespelare gillar basker. Det gör väl alla!! Dock stämmer inte den stereotypa bilden av boulespelare med basker på huvudet och en ”Gitanes” hängande i mungipan?
Boule player - foto av Hans Silvester

I Sverige finns det 15.000 medlemmar i Svenska Bouleförbundet och 6.500 personer har tävlingslicens. Det är både män och kvinnor, unga och gamla som spelar boule på tävlingsnivå.

I Frankrike och kring övriga Medelhavet heter spelet Petanque, medan boule är namnet på själva kloten. I Sverige används främst boule som begrepp.

Boule är en utpräglad precisionssport. Det tar flera år att bli en riktigt bra spelare och behärska alla de taktiska varianter som finns. I boule spelar man antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har man tre klot var.

Kloten är av metall och man spelar på grus. Man spelar mot en liten målkula (lillen) och spelet går ut på att man får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarens bästa kula.

Anders Gerestrand har gjort en instruktionsfilm hur man lägger och skjuter i boule och vad man ska tänka på.


Boule är också en aktivitet som man inte måste ta så seriöst. Det är en rolig aktivitet som man kan göra tillsammans med familjen och kompisar.

Galenskaparna och After Shave har gjort en härlig film där Karl-Åke spelar boule



Alla har klot och de tillhör de boulegalna folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar