lördag 13 februari 2010

Basker – den borgerliga bohemen

Baskerns popularitet är helt klart på uppåtgående och tillverkarna i Frankrike och Spanien rapporterar om en tydlig ökning av försäljningen.
Brittiska nättidningen The Telegraph rapporterar i en artikel om att det är ungdomar i de större städerna som Paris, som är först att ta till sig baskern. En del menar att detta är ett uttryck för avstånd från den allt mer amerikaniserade världen.

Patricia Jourdain, en modekommentator som driver en boutique på fashionabla Rue Jacob i Paris, menar att baskern är så långt bort från baseballkepsar och andra uttryck av den amerikanska kulturen som man kan komma. Efter den finansiella kollapsen vill ungdomar söka sig tillbaka till sitt ursprung och visa att de är stolta över den franska kulturen och modet.

I artikeln sägs att baskern har en mer chic look än tidigare, då den tidigare främst tilltalade artister och intellektuella. På 2009 års Paris Fashion Week var det många modeller och kändisar som bar basker.
Här är Zoe Kravits i en snygg svart basker under Paris Fashion week.

Källa: www.seventhsquare.com

The Telegraph rapporterar också om det starkt ökande intresset för basker i England.

Stephane Jacquet, en modist från Bourges, söder om Paris berättar att baskern tycks ha blivit en yuppi (Bobo på franska) modeaccessoar och de flesta baskerbärare tycks numera vara av den borgerliga bohemtypen (mer om detta i ett senare blogginlägg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar