söndag 14 mars 2010

Paëlla till söndagsmiddag

Paëlla är det samma som söndagsmiddag för många familjer i Valencia. Paëllas görs också vid festligheter och då kommer de allra största paëllakärlen till bruk. Rätten är praktisk då det går att göra i stora välsmakande satser och kan varieras i smak och råvaror.
Gwyneth Paltrow har varit med i resedokumentation om Spanien i engelsk TV. I ett avsnitt som kan ses på Youtube lagas riktig Paëlla från Valencia ”Spain - On the Road Again” för PBS Channel.

Ursprungligen är paëlla en husmanskost med en bas av ris och råvaror som har funnits till hands. Invandrade muslimer började odla ris i området kring Valencia redan under tidigt 700-tal, således är namnet till en av de mest vanliga varianterna Paëlla Valenciana.

Här är Gwyneth i en fräck Street keps. BaskerBosses modell heter Baker Street Cap och kommer från Boinas Elósegui i Tolosa Spainen.
Foto: Wordpress
Ett bra recept på skaldjurspaella finns på siten ”Ett annorlunda Spanien”. Här finns det också mycket annan bra information om Spanien.
Foto: Norberto Martí Martínez (Ett annorlunda Spanien)
Traditionell Paëlla Valenciana innehåller ris, kycklingkött, kaninkött, lite paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och garrofó (stora vita bönor). Det är även brukligt att lägga i en rejäl kvist rosmarin och garnera med citronklyftor för att ytterligare höja smaken. Ingredienserna varieras ofta efter säsongens primörer, till exempel kronärtskocka istället för paprika.

Paëlla har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, från valencianskans ord för stekkärl. Kärlet brukar vara 7 till 12 cm djupt och runt med en diameter på minst 30 cm. De allra största kan ha en diameter på flera meter, men för normalt familjebruk är de cirka 50-60 cm. Paëlla tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla.

Paëlla Mixta innehåller en blandning av kött och råvaror från land och hav: fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor. Denna variant har uppkommit på senare tid som effekt av turismen. Om paëllan enbart innehåller kött från havet kallas den för Paëlla Marinera eller Paëlla de Marisco, med fisk och skaldjur. Det finns även Paëlla Negra (Arròs Negre på valencianska), som har svärtat ris av bläck från bläckfisken calamares, samt fideuaes med bas i nudlar istället för ris.

Till paëllan brukar det serveras vitt lantbröd och aioli. Olika typer av dryck fungerar, men ett väl kylt rosévin kan göra sig bra till de flesta varianterna.
Källa Wikipedia.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar