lördag 30 januari 2010

Timmy vill ha en basker

Tävlingen är avgjord!

BaskerBosses tävling på Facebook vanns av Ernst Lindh. Grattis!! Vinsten kommer på posten!

Bilden är hämtad från den tecknade serien Timmy Lamm (Timmy Time) och avsnittet heter så klart "Timmy vill ha en basker".
Det lilla bebisfåret med napp i munnen i serien 'Fåret Shaun' har genom Timmy Time fått en egen serie. Det är en animerad komedi av Aardman Animations. Serien började sändas i den brittiska kanalen CBeebies i april 2009 och finns nu på SVT Play (Detta avsnitt tas bort därifrån den 14 februari - så skynda er om ni vill se det!)

I serien får Timmy och hans vänner lära sig att umgås och dela på saker. I avsnittet
'Timmy vill ha en basker' kommer hunden Ruffy till förskolan med en gul basker. Vem skulle inte vilja ha en sådan fräck basker?!
Timmy vill naturligtvis ha baskern och ser sig själv gående på Catwalken med en gul basker med en massa paljetter - urläcker!

Timmy tar sedan baskern från Ruffy och gräl uppstår. Efter en uppgörelse år Ruffy tillbaka baskern från Timmy.
Episoden slutar med att baskern sätts på nallen och alla är vänner igen.
Föreställningen riktar sig till förskolebarn och är 10 min långt. Den finns att se på SVTPlay.

För den som vill ha en egen gul basker hänvisar vi till BaskerBosses e-handel.

Referenser och länkar:
Wikipedia (eng)
SVTPlay

onsdag 27 januari 2010

Ny tävling på Facebook hos BaskerBosses vänner!

Om du ännu inte blivit vän med oss på Facebook är det dags! Nu är det nämligen Tävlingsdags igen!!

Den här gången behöver du identifiera dels serien, men även vilket avsnitt som bilden kommer från! Gnugga nu geniknölarna och sätt igång! Svaret lämnar du genom att tagga oss på Facebook.



Visst du förresten att Facebook grundades i februari 2004! Det var en student som heter Mark Zuckerberg som drog igång det på Harvard University där han gick. Idag har Facebook över 200 miljoner användare! Häftigt! Riktigt så många vänner har vi inte än - men alla är självklart välkomna!

ref: http://sv.wikipedia.org/wiki/Facebook

tisdag 26 januari 2010

Tankebaskern – ett grepp att få människor att tänka nytt

I Hörby och Laholms kommun vågar politikerna att ta nya grepp för att få personalen att tänka nytt. Arbetsmetoden heter Sex tänkarhattar (Six Thinking Hats) och är en tankemetod som beskrivits i boken med samma namn av den brittiske läkaren Edward de Bono*. I Hörby och Laholm har man köpt in kepsar i olika färger.

Vi på BaskerBosse anser dock att baskern ger den kreativa processen ytterligare en skjuts. Inom kort har vi 18 färger att välja på. Nog ska det räcka för att få fram den bästa tankeförmågan hos var och en. Enligt metoden ska de sex tänkarhattarna symbolisera olika sätt att tänka, och ska användas genom att man enskilt eller i grupp fokuserar på ett problem från sex olika perspektiv. De sex hattarna har olika färger och tas på antingen mentalt eller fysiskt. Metoden har använts med framgång på flera företag, och det ges kurser i hur man ska leda möten där de sex tänkarhattarna används.

Syften med tänkarhattar
• fokusera och förbättra tänkandet
• uppmuntra kreativt, parallellt och lateralt tänkande
• förbättra kommunikation
• effektivisera beslutsfattandeDe olika färgerna på hattarna (baskrarna) representerar:
Vit hatt (vit basker) - information och fakta.
Röd hatt (röd basker) - intuition och känslor, vilket inte behöver motiveras.
Svart hatt (svart basker) - risker,hot och söker hinder som motiveras logiskt.
Gul hatt (gul basker) - positiva möjligheter som motiveras logiskt.
Grön hatt (grön basker) - det kreativa, och används för alternativ och nya lösningsförslag.
Blå hatt (blå basker) - process, eller tänkandet om tänkandet.

I processen kan det till exempel hända att man under blå hatt säger att "nu behövs det lite mer grön hatt-tänkande". Detta kan leda till att man bättre kan sammanfatta, dra slutsatser och fatta beslut.

*Fotnot: Edward de Bono, född 19 maj 1933 på Malta, är en brittisk läkare och författare som framför allt är förknippad med tankar kring kreativitet. De Bono växte upp på Malta och har efter studier i medicin och psykologi publicerat 62 böcker med översättningar till 37 språk.
Han menar att vårt tänkande är vårt viktigaste verktyg, och att det krävs träning för att förbättra det; idag tänker vi inte bättre än under antiken. Kreativitet är inte något som vissa har, utan något man lär sig, mycket med hjälp av disciplin. Hans mest kända metoder är lateralt tänkande och sex tänkarhattar.

Referenser och länkar:
Wikipedia Edward de Brono
Wkipedia Sex tänkehattar
SR Radio Lotta Myhrén

måndag 25 januari 2010

Tävlingen på Facebook avgjord!

I fredags lade vi ut en tävling på 'BaskerBosses Vänner' på Facebook där det gällde att känna igen två personer och vid vilket tillfälle bilden var tagen. Bilen var något justerad - eftersom de vid tillfället glömt att ta på sig sina baskrar, men det löste sig lätt! ;-)

Det näpna (?) paret var den dansanta Gudrun Schyman som pussades med Lars Ohly då Lars tog över partiledarrollen efter Gudrun. Undrar just vem som tog initiativet till den pussen...

I vilket fall som helst fick vi en vinnare till tävlingen: Ulrika Schoerner Strand var snabbast att tagga oss med det rätta svaret.

Grattis Ulrika!
Vi skickar en luftig sjal att använda som accessoar att välkomna våren med!

Och ett-tu-tre dyker det kanske upp en ny tävling på Facebook! Håll korpgluggarna öppna!

fredag 22 januari 2010

Facebooken 'BaskerBosses vänner' växer mer och mer!

För en vecka sedan startade vi gruppen BaskerBosses vänner på Facebook och nu är vi uppe i 139 145 vänner och det bara växer! Jättekul att det sprider sig - och vi hoppas självklart att det kommer öka ytterligare!

På Facebook tänkte vi lägga ut lite bilder som har med baskrar att göra på ett eller annat sätt. Självklart är det VÄLDIGT KUL om DU OCKSÅ skickar in bilder eller kommentarer!

Vårt mål är ju - förutom att pigga upp omvärlden - att sprida denna fantastiska accessoar som skall bli trenden på allas läppar - och huvuden: baskern!



För att trigga lite extra har vi utlyst en tävling på Facebook!
Vi har lagt ut en bild på Facebook runt kl 11 idag (22/1) - nu när det har gått lite tid kan ni få leta er tillbaks till 'äldre' inlägg. Vi kommer att lägga ut lite ledtrådar allteftersom med ny uppdatering av bilden.

Kom på vilka personer som finns på bilden på Facebook och när den är från - och lägg det i din statusrad på Facebook och tagga oss! Vinnaren får en luftig sjal i fräcka färger!

Lycka till!

lördag 16 januari 2010

En eldig tango

I senaste Let's Dance var det full sula på dansgolvet!



Mustiga blickar, lidelse och apssion bjöds på av bl a Claudia Galli och Tobias Wallin i en eldig tango i fransk tappning till musik av Grace Jones' Libertango. Och baskern satt som smäck på Tobias huvud och förstärkte det franska intrycket!

Njut av bilderna och länken från TV4:











ps.
Vill du se mer på Let's Dance kan du kika in på deras hemsida.

fredag 15 januari 2010

Gangsterbrud i Basker

En riktig gangsterbrud i basker är Bonnie Parker, mer känd som ena hälften av Bonnie & Clyde. Bonnie & Clyde var bland de första kändisförbrytarna under 1930-talet i USA. Bonnie & Clyde blev särskilt kända för deras eleganta klädstil. Många gangsters på 30-talet såg sig gärna som framgångsrika affärsmän och klädstilen skulle då visa på deras framgång.
Fay Dunaway i filmen Bonnie & Clyde från 1967.

Bonnie beskrivs ofta som Clydes brutala jämlike, men det mer sanna är att hon skötte den mer logistika delen av alla de rån, mord och bilstölder som Bonnie & Clyde gjorde tillsammnas med Barrowgänget.
Bonnie tyckte om att skriva och hennes dikt "The Story of Bonnie and Clyde" är en personlig redogörelse över deras brottslighet och hägrande slut. Bonnies dikt publicerades i flera tidningar.

1967 regisserade Arthur Penn en romantisk filmversion av historien, Bonnie & Clyde, med Faye Dunaway och Warren Beatty i titelrollerna bidrog till den glamorösa bilden av det kriminella paret.
Källa: Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Bonnie_och_Clyde

torsdag 14 januari 2010

Party-baskern - vem sa att baskern inte är perfekt till fest?

Kolla in två modeller ur Sonia Rykiels kollektion. Vem sa att baskern inte är perfekt till fest?

http://www.thebaglady.tv/assets_c/2009/03/berets_sonia_rykiel_paris_aw09-thumb-430x322-81440.jpg

Sonia Rykiel firade förra året 40-årsjubileum som designer av plagg för den moderna kvinnan som föredrog lättillgänglig och bekväm prêt-a-porter framför stel haute couture. Sonia Rykiel erbjöd mjuka byxor man kunde sitta bredbent i, djupa fickor att sticka ned händerna i och snäva, smickrande, stickade tröjor som formade sig efter kroppen, som strumpor. En stil som beskrivits som ”parisisk nonchalans”, lika elegant som frigjord.
Källa: Stil, SR med Susanne Ljung
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2794&artikel=3282360

tisdag 12 januari 2010

De klassiska baskertillverkarna

Idag finns det bara några få kvar av de klassiska tillverkarna av baskrar i Spanien och Frankrike. De har fått hård konkurrens från tillverkare i Indien och Kina. Modellerna har ofta kopierats från de europeiska. BaskerBosse vill påstå att angående priset så får man vad man betalar för. En "riktig" basker bör ha foder i satin eller silke och ha en elegant etikett.

I Frankrike finns Hoquy och i Tolosa i Spanien finns Boinas Elósegui. Eftersom vi känner till en del om Boinas Elósegui rör spaningern denna tillverkare. Idag tillverkas 200.000 baskrar. Tillverkningen började redan år 1858. Ullfilten är av högsta kvalitet. Lammullen importeras från Nya Zeeland och Australien. Traditionellt så har baskerns färg varit mörkblå eller svart. Idag finns det basker för kvinnor i alla möjliga färger. Vissa färger, såsom rött och vitt har ofta satts i samband med särskilda traditioner. Den röda baskern symboliserar fest och vinnarutmärkelse för männen i Baskien.En basker tillverkas med eller utan innerband. Fördelen med baskern utan innerband är att den kan anpassas till olika huvudstorlekar. En basker med innerband finns i hela centimeter storlekar ex. 55-61 cm. Kupan på baskern kan också tillverkas i olika storlekar. I Baskien föredrar man en större kupa än övriga Spanien och EU.

Här kommer en länk till Boinas Elóseguis 150 års jubileum. Den är på spanska men är klart intressant även för icke spansktalande. Här får man en inblick i hur basker tillverkas förr och nu.

http://www.eitb.com/videos/detalle/36296/las-boinas-elosegui-cumplen-150-anos/

ps. Vi har också hamnat på bloggkartan.se med en prick för Kungälv!

onsdag 6 januari 2010

Hur mycket vågar DU sticka ut? (- del 1)


Tänk vad en färgklick på huvudet kan göra! Det lyser upp i mörkret. Man blir glad av att se det. Och folk lägger verkligen märke till det!

Att välja en färgglad accessoar kan få upp humöret på både sig själv och andra. Så här års går vi ofta klädda i svarta eller mörka kläder - så varför inte förhöja stämningen med något rosa, lila, knallgrönt, klarrött eller riktigt gult?



VÅGA LYSA! TÄND EN STJÄRNA!