tisdag 12 januari 2010

De klassiska baskertillverkarna

Idag finns det bara några få kvar av de klassiska tillverkarna av baskrar i Spanien och Frankrike. De har fått hård konkurrens från tillverkare i Indien och Kina. Modellerna har ofta kopierats från de europeiska. BaskerBosse vill påstå att angående priset så får man vad man betalar för. En "riktig" basker bör ha foder i satin eller silke och ha en elegant etikett.

I Frankrike finns Hoquy och i Tolosa i Spanien finns Boinas Elósegui. Eftersom vi känner till en del om Boinas Elósegui rör spaningern denna tillverkare. Idag tillverkas 200.000 baskrar. Tillverkningen började redan år 1858. Ullfilten är av högsta kvalitet. Lammullen importeras från Nya Zeeland och Australien. Traditionellt så har baskerns färg varit mörkblå eller svart. Idag finns det basker för kvinnor i alla möjliga färger. Vissa färger, såsom rött och vitt har ofta satts i samband med särskilda traditioner. Den röda baskern symboliserar fest och vinnarutmärkelse för männen i Baskien.En basker tillverkas med eller utan innerband. Fördelen med baskern utan innerband är att den kan anpassas till olika huvudstorlekar. En basker med innerband finns i hela centimeter storlekar ex. 55-61 cm. Kupan på baskern kan också tillverkas i olika storlekar. I Baskien föredrar man en större kupa än övriga Spanien och EU.

Här kommer en länk till Boinas Elóseguis 150 års jubileum. Den är på spanska men är klart intressant även för icke spansktalande. Här får man en inblick i hur basker tillverkas förr och nu.

http://www.eitb.com/videos/detalle/36296/las-boinas-elosegui-cumplen-150-anos/

ps. Vi har också hamnat på bloggkartan.se med en prick för Kungälv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar