I Hörby och Laholms kommun vågar politikerna att ta nya grepp för att få personalen att tänka nytt. Arbetsmetoden heter Sex tänkarhattar (Six Thinking Hats) och är en tankemetod som beskrivits i boken med samma namn av den brittiske läkaren Edward de Bono*. I Hörby och Laholm har man köpt in kepsar i olika färger.
Vi på BaskerBosse anser dock att baskern ger den kreativa processen ytterligare en skjuts. Inom kort har vi 18 färger att välja på. Nog ska det räcka för att få fram den bästa tankeförmågan hos var och en. Enligt metoden ska de sex tänkarhattarna symbolisera olika sätt att tänka, och ska användas genom att man enskilt eller i grupp fokuserar på ett problem från sex olika perspektiv. De sex hattarna har olika färger och tas på antingen mentalt eller fysiskt. Metoden har använts med framgång på flera företag, och det ges kurser i hur man ska leda möten där de sex tänkarhattarna används.
Syften med tänkarhattar
• fokusera och förbättra tänkandet
• uppmuntra kreativt, parallellt och lateralt tänkande
• förbättra kommunikation
• effektivisera beslutsfattandeDe olika färgerna på hattarna (baskrarna) representerar:
Vit hatt (vit basker) - information och fakta.
Röd hatt (röd basker) - intuition och känslor, vilket inte behöver motiveras.
Svart hatt (svart basker) - risker,hot och söker hinder som motiveras logiskt.
Gul hatt (gul basker) - positiva möjligheter som motiveras logiskt.
Grön hatt (grön basker) - det kreativa, och används för alternativ och nya lösningsförslag.
Blå hatt (blå basker) - process, eller tänkandet om tänkandet.
I processen kan det till exempel hända att man under blå hatt säger att "nu behövs det lite mer grön hatt-tänkande". Detta kan leda till att man bättre kan sammanfatta, dra slutsatser och fatta beslut.
*Fotnot: Edward de Bono, född 19 maj 1933 på Malta, är en brittisk läkare och författare som framför allt är förknippad med tankar kring kreativitet. De Bono växte upp på Malta och har efter studier i medicin och psykologi publicerat 62 böcker med översättningar till 37 språk.
Han menar att vårt tänkande är vårt viktigaste verktyg, och att det krävs träning för att förbättra det; idag tänker vi inte bättre än under antiken. Kreativitet är inte något som vissa har, utan något man lär sig, mycket med hjälp av disciplin. Hans mest kända metoder är lateralt tänkande och sex tänkarhattar.
Referenser och länkar:
Wikipedia Edward de Brono
Wkipedia Sex tänkehattar
SR Radio Lotta Myhrén
tisdag 26 januari 2010
Tankebaskern – ett grepp att få människor att tänka nytt
Etiketter:
arbetsmetod,
Edward de Bono,
kreativitet,
sex tänkarhattar,
tankebasker
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar