fredag 18 juni 2010

Paella igen


Paella är så himla gott. Perfekt mat i sommarkvällen.

För en tid sen skrev vi om Gweeneth Paltrow och en resedokumentation om Spanien i engelsk TV. Där lagade man riktig Paella från Valencia.

GP har idag ett recept "Paella på direkten" som är värt att pröva om tiden tryter.

Dan Strandqvist/TT Spektra ger följande recept på en snabbare variant av paella.

"En riktig spansk paella tar halva dagen att laga. Här tar vi genvägen via kyckligfilé och korv för att kunna bjuda till bords redan efter en halvtimme. Säg paella till två spanjorer och de kommer med största sannolikhet att berätta om två nästan helt olika rätter. Paella varierar från gryta till gryta. Möjligtvis har de saffransriset gemensamt."

För 4 personer
30 minuter
3 dl ris
1 rödlök
1 kuvert saffran
200 g kyckling
200 g kryddig korv
100 g musslor
2 röda paprikor
2 dl frysta ärter
olivolja
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar
5-6 kvistar färsk timjan
Till såsen:
2 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
salt

Gör så här:

1. Fräs hackad lök, saffran och ris med olja i kastrull. Tillsätt 7 dl vatten och koka under lock som vanligt ris. Blanda den kalla såsen.
2. Stek bitar av kyckling, korv och paprika i olivolja. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar. Koka musslorna i saltat vatten (eller utgå från förkokade musslor).
3. Blanda ärter i riset och lägg upp på stort fat. På risbädden läggs kött, korv, paprika och musslor. Garnera med timjan och bjud kall vitlökssås till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar